Mai întîi de toate pentru clătite vom avea nevoie de piure de dovleac.
Feliem 400 gr de dovleac, înlăturăm semințele dacă e nevoie.
Învelim dovleacul într-o tavă tapetată cu folie metalică .
Dăm la cuptorul preaîncălzit la temperatura 180 °C pentru 45-50 de minute sau pînă dovleacul este moale.
Punem și strivim miezul dovleacului printr-o sită, astfel obținînd piureul fin, puteți folosi și piure de dovleac conservat, dar aveți grijă să fie fără adaosuri.
Într-un bol adăugăm 2 ouă și 2 lingurițe zahăr mixăm tot cu un tel.
Deasupra adăugăm 1 linguriță de esență de vanilie, 300 gr de piure de dovleac, 40 gr unt topit și 250 ml de lapte, continuăm să mixăm.
La final adăugăm treptat 200 gr făină și 1 linguriță praf de copt.
Mixăm toate ingredientele pînă nu mai avem cocoloașe.
Punem cîte un polonic mic de aluat într-o tigaie bine încinsă și prăjim la foc mic 2 minute pe o parte apoi încă un minut pe cealaltă parte.